,,Lepiej zapobiegać niż leczyć" - przewodnik po programach profilaktycznych.
Artykuł nr: 16478 z dnia 21 lipca 2021Drukuj
Zatrucia pokarmowe to ostre zaburzenia żołądkowo-jelitowe spowodowane spożyciem skażonych pokarmów i napojów.
Najczęstsze przyczyny bakteryjnych zatruć pokarmowych i ich źródła:
• Gronkowiec złocisty - nabiał, sałatki majonezowe, mięso, wędliny;
• Salmonella - jaja, mleko i przetwory mleczne, owoce morza, warzywa;
• Bacillus cereus - kremy, lody, sosy, produkty zbożowe;
• Clostridium - mięso, drób, źle pasteryzowane i przechowywane przetwory;
• Campylobacter - mięso, mleko, woda;
• Escherichia coli - mięso wołowe, mleko, woda.
Zatrucia pokarmowe mogą być również wywoływane przez wirusy lub pasożyty.
Produkty spożywcze, naczynia, ręce na których znajdują się bakterie lub ich toksyny, są najczęstszym powodem zatruć pokarmowych.
Nieprawidłowe przechowywanie produktów, nieprzestrzeganie wymogów dotyczących higieny, oraz terminów przydatności produktów do spożycia, zwiększa ryzyko zatrucia. Najczęstszymi objawami zatruć pokarmowych są:
• nudności, wymioty;
• wzdęcia;
• silny ból brzucha;
• biegunka;
• stan podgorączkowy lub gorączka.
Profilaktyka - bezpieczna żywność
Higiena
1. Myj dokładnie ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania. Myj sprzęty kuchenne, wnętrze lodówki.
2. Zabezpiecz kuchnię i żywność przed kontaktem z owadami i z innymi zwierzętami (nawet domowymi).
3. Myj mięso, owoce i warzywa, nawet jeśli chcesz je gotować lub smażyć.
4. Dokładnie myj i obieraj owoce i warzywa spożywane na surowo.
5. Nie jedz żywności z niepewnych źródeł.
Obróbka termiczna
1. Pamiętaj, że surowe lub niedogotowane/niedosmażone mięso, ryby, jaja lub owoce morza mogą być przyczyną zatruć.
2. Nie zamrażaj ponownie rozmrożonych produktów.
Przechowywanie produktów
1. Przygotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce
(najlepiej w temp. poniżej 5°C). Nie pozostawiaj przygotowanej
żywności poza lodówką przez dłuższy czas.
2. Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli trzymałeś ją
w lodówce.
3. Nie jedz nieświeżych przetworów lub konserw (niedomknięte słoiki,
nieszczelne puszki).
Sprawdzaj/ Zachowaj czujność
1. Zawsze sprawdzaj datę przydatności do spożycia zakupionych produktów.
2. Używaj do picia, gotowania potraw i mycia naczyń wodę, której znasz pochodzenie.
Pierwsze kroki przy zatruciach
Nie dopuść do odwodnienia organizmu: pij dużo płynów (przegotowaną wodę, wodę mineralną bez gazu, słabą herbatę) – małymi porcjami, często.
• Jeśli możesz jeść – stosuj dietę lekkostrawną, unikaj surowizn, przypraw, nabiału.
• Weź lek rozkurczowy, w razie silnej biegunki – lek zapierający.
• Dużo odpoczywaj, chroń się przed ostrym słońcem.
Bezwzględnie skontaktuj się z lekarzem jeśli:
• objawy utrzymują się lub nasilają się;
• gorączkujesz;
• nie możesz przyjmować płynów.
Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z ulotką i materiałem filmowym:
https://akademia.nfz.gov.pl/profilaktyka-zatruc-pokarmowych/
Zapraszamy także na stronę na Facebooku: Profilaktyka w praktyce / Wielkopolska, która dedykowana jest profilaktyce i promocji zachowań prozdrowotnych.
Pamiętajmy, że „lepiej zapobiegać niż leczyć”!
Przypominamy!
- Na portalu diety.nfz.gov.pl. dostępne są darmowe plany żywieniowe z przepisami na zdrowe dania
- Na kanale YouTube Akademii NFZ dostępny jest także zestaw ćwiczeń dla dzieci
Zaloguj się do:
Ważne linki
Kontakt
WOW NFZ
61-823 Poznań
ul. Piekary 14/15
Adres do korespondencji:
60-309 Poznań
ul. Grunwaldzka 158
Epuap skrzynka:
/idx5f1v45b/SkrytkaESP
tel. centrali:
61 850 60 00
infolinia:
800 190 590
e-mail:
centrala[at]nfz-poznan.pl
[at] = @