,,Lepiej zapobiegać niż leczyć" - przewodnik po programach profilaktycznych.
Artykuł nr: 17178 z dnia 20 lipca 2022Drukuj
Trądzik pospolity jest chorobą przewlekłą mieszków włosowych. W okresie dojrzewania (12 do 25 lat) występuje u ok. 85% populacji europejskiej. Około 20-25% z nich wymaga leczenia. Trądzik to nie tylko problem zdrowotny. Wpływa też na dobrostan psychiczny – osoby z trądzikiem stają się bardziej wstydliwe, ograniczają kontakty towarzyskie, stan skóry zmienia ich zachowania społeczne.
Na powstawanie trądziku wpływają między innymi:
Dieta stanowi istotny element w profilaktyce oraz w leczeniu większości chorób. Dlatego dobrze dobrane potrawy i składniki mają dobroczynny wpływ również na stan skóry. Zapraszamy do skorzystania bezpłatnego e-booka "Dieta w leczeniu trądziku: fakty, porady, przepisy".
Zdrowie na talerzu
Uwzględnij w jadłospisie produkty mające dobroczynny wpływ na stan skóry.
Co jeść, a co pić dla dobrej kondycji skóry:
produkty i potrawy o niskim indeksie glikemicznym,
pełnoziarniste produkty zbożowe,
warzywa, np. marchew, jarmuż, papryka czerwona, dynia,
owoce, z uwzględnieniem wiśni, jeżyn i borówek,
rośliny strączkowe,
orzechy, pestki,
fermentowane napoje mleczne,
ryby,
produkty, które zawierają cynk, prowitaminę A (betakaroten) oraz witaminę D.
Pij minimum 2–2,5 l płynów dziennie. Głównym spożywanym płynem powinna być woda.
Dbaj o regularność spożywania posiłków (4-5 dziennie z przerwami 3-4-godzinnymi).
Zaloguj się do:
Ważne linki
Kontakt
WOW NFZ
61-823 Poznań
ul. Piekary 14/15
Adres do korespondencji:
60-309 Poznań
ul. Grunwaldzka 158
Epuap skrzynka:
/idx5f1v45b/SkrytkaESP
tel. centrali:
61 850 60 00
infolinia:
800 190 590
e-mail:
centrala[at]nfz-poznan.pl
[at] = @