WOW NFZ logo Wielkopolski Odddział Wojewódzki Narodowy Fundusz Zdrowia

  • A
  • A+
  • A++

Profilaktyka

,,Lepiej zapobiegać niż leczyć" - przewodnik po programach profilaktycznych.

Artykuł nr: 17178 z dnia 20 lipca 2022Drukuj

Środa z Profilaktyką - 20 lipca 2022 r. Profilaktyka chorób skóry - trądzik

  • Trądzik pospolity jest przewlekłą chorobą skóry.

  • Wpływa nie tylko na zdrowie fizyczne, ale też psychiczne.

  • W okresie dojrzewania występuje u ok. 85 proc. populacji europejskiej. Nawet co czwarty przypadek wymaga leczenia.

Trądzik pospolity jest chorobą przewlekłą mieszków włosowych. W okresie dojrzewania (12 do 25 lat) występuje u ok. 85% populacji europejskiej. Około 20-25% z nich wymaga leczenia. Trądzik to nie tylko problem zdrowotny. Wpływa też na dobrostan psychiczny – osoby z trądzikiem stają się bardziej wstydliwe, ograniczają kontakty towarzyskie, stan skóry zmienia ich zachowania społeczne.

Jakie czynniki wpływają na powstanie trądziku?

Na powstawanie trądziku wpływają między innymi:

  • nadmierna produkcja łoju, jego nadmiar zatyka ujście mieszka włosowego,
  • zaburzenie rogowacenia mieszków włosowych,
  • aktywność hormonalna związana z okresem dojrzewania,
  • zakażenia bakteryjne,
  • stres, który nasila produkcję hormonów sterydowych, powodując wzmożoną produkcję łoju,
  • niewłaściwa pielęgnacja skóry i niewłaściwy dobór kosmetyków, zwłaszcza z lanoliną, wazeliną, niektórymi olejami roślinnymi – mogą spowodować zatkanie ujść gruczołów łojowych,
  • nieprawidłowe nawyki żywieniowe,
  • niektóre leki.

Dieta w leczeniu i profilaktyce trądziku

Dieta stanowi istotny element w profilaktyce oraz w leczeniu większości chorób. Dlatego dobrze dobrane potrawy i składniki mają dobroczynny wpływ również na stan skóry. Zapraszamy do skorzystania bezpłatnego e-booka "Dieta w leczeniu trądziku: fakty, porady, przepisy".

>> Można go pobrać na portalu diety.nfz.gov.pl <<

Zdrowie na talerzu

Uwzględnij w jadłospisie produkty mające dobroczynny wpływ na stan skóry.

Co jeść, a co pić dla dobrej kondycji skóry:

  • produkty i potrawy o niskim indeksie glikemicznym,

  • pełnoziarniste produkty zbożowe,

  • warzywa, np. marchew, jarmuż, papryka czerwona, dynia,

  • owoce, z uwzględnieniem wiśni, jeżyn i borówek,

  • rośliny strączkowe,

  • orzechy, pestki,

  • fermentowane napoje mleczne,

  • ryby,

  • produkty, które zawierają cynk, prowitaminę A (betakaroten) oraz witaminę D.

Pij minimum 2–2,5 l płynów dziennie. Głównym spożywanym płynem powinna być woda.

Dbaj o regularność spożywania posiłków (4-5 dziennie z przerwami 3-4-godzinnymi).

Elementy profilaktyki - dobrostan skóry

  •  Dieta. Uwzględnij w jadłospisie produkty mające dobroczynny wpływ na stan skóry.
  • Obniżenie poziomu stresu. Znajdź odpowiednie dla siebie techniki relaksacyjne, pamiętaj o aktywności fizycznej.
  • Prawidłowa pielęgnacja. Wybieraj kosmetyki odpowiednie do cery. Sięgaj po naturalne produkty.
  • Zdrowie. Zgłoś się do dermatologa po poradę w sprawie pielęgnacji skóry oraz ewentualnego leczenia normalizujące pracę skóry. Pamiętaj, że do lekarza dermatologa musisz mieć skierowanie

Dowiedz się więcej

Zobacz film z udziałem eksperta...

...i pobierz ulotkę.

125
130
Wielkopolska Izba Lekarska
Okregowa Izba Pielęgniarek i Położnych w Poznaniu
Główny Inspektoriat Farmaceutyczny
eWUŚ
Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Poznaniu
Narodowy Program Ochrony Antybiotyków
Ratownictwo Medyczne
Akademia NFZ
Wielkopolska Okręgowa Izba Aptekarska
Liczy się każdy oddech
Poznańskie Pudełko Życia
Poszkodowani w misjach
ENED
Statystyka JPG
Placówka zdrowia przyjazna kombatantom
ePUAP
Komunikaty dla uzdrowisk
158