WOW NFZ logo Wielkopolski Odddział Wojewódzki Narodowy Fundusz Zdrowia

  • A
  • A+
  • A++

Profilaktyka

,,Lepiej zapobiegać niż leczyć" - przewodnik po programach profilaktycznych.

Artykuł nr: 17162 z dnia 13 lipca 2022Drukuj

Środa z Profilaktyką - 13 lipca 2022 r.: Cukrzyca i otyłość a letnie pokusy

  • Według danych Narodowego Funduszu Zdrowia cukrzycę zdiagnozowano u 3 milionów osób w Polsce.

  • Kolejny milion osób nie wie, że choruje.

  • W cukrzycy konieczne jest m.in. regularne kontrolowanie zawartości węglowodanów w posiłkach.

Cukrzyca jest nieuleczalną chorobą metaboliczną, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi na skutek upośledzonego działania lub wydzielania insuliny. Nieleczona lub niezdiagnozowana cukrzyca daje powikłania i niszczy wzrok, nerki, mózg, naczynia krwionośne, powoduje uszkodzenia stóp. Na poziom glukozy we krwi mają wpływ węglowodany. Węglowodany to podstawowe źródło energii dla organizmu. Zalecane jest regularne spożywanie węglowodanów, rozłożonych równomiernie na wszystkie posiłki w ciągu dnia.

Indeks glikemiczny to klasyfikacja produktów żywnościowych według ich wpływu na stężenie glukozy we krwi w ciągu 2-3 godzin po ich spożyciu. Im wyższa wartość tego wskaźnika, tym szybciej produkt jest trawiony. Takie szybkie trawienie powoduje najpierw gwałtowne zwiększenie poziomu glukozy (cukru) we krwi, a następnie jego gwałtowny spadek. 

Aktywność fizyczna w cukrzycy

Systematyczny wysiłek fizyczny zmniejsza oporność tkanek na insulinę (a im większa oporność, tym większe ryzyko insulinooporności). Wykonuj aktywność fizyczną systematycznie, najlepiej codziennie, np. przez 30–45 min. Dostosuj ją do swojego stanu zdrowia i stylu życia. 

Odżywianie w cukrzycy

Dieta cukrzycowa to zdrowy sposób odżywiania. Jeżeli chorujesz na cukrzycę lub chcesz jej zapobiec, zadbaj o zbilansowane posiłki. Powinny one zawierać dużo produktów o niskim indeksie glikemicznym oraz błonnik pokarmowy. 

Letnie pokusy:

  • wybieramy: owoce świeże lub mrożone codziennie do godziny 16.00, 200-300 g dziennie, koktajle, jogurty naturalne z dodanymi owocami, gorzką czekoladę, ciastka zbożowe zrobione w domu, małe lody, orzechy, pestki dyni i słonecznika
  • unikamy: owoców w syropie, suszonych, glazurowanych cukrem, winogron, kremów, tortów, pączków, tłustych ciast, np. francuskich, przemysłowych wyrobów cukierniczych, czekolady białej i mlecznej, batonów, słonych przekąsek

Pamiętaj:

Jedz posiłki regularnie i o stałych porach – nie duże porcje, ale często. Unikniesz w ten sposób ryzyka niedocukrzenia.

Zrezygnuj ze słodyczy, węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym oraz nasyconych kwasów tłuszczowych.

Nie przekraczaj swojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego.

Dbaj o jakość spożywanych posiłków. Twoja dieta powinna być bogata w warzywa i nasiona, które dostarczą witaminy, składniki mineralne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik.

Podejmuj regularnie aktywność fizyczną.

Dowiedz się więcej

Zobacz film z udziałem eksperta...

...i pobierz ulotkę.

125
130
Wielkopolska Izba Lekarska
Okregowa Izba Pielęgniarek i Położnych w Poznaniu
Główny Inspektoriat Farmaceutyczny
eWUŚ
Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Poznaniu
Narodowy Program Ochrony Antybiotyków
Ratownictwo Medyczne
Akademia NFZ
Wielkopolska Okręgowa Izba Aptekarska
Liczy się każdy oddech
Poznańskie Pudełko Życia
Poszkodowani w misjach
ENED
Statystyka JPG
Placówka zdrowia przyjazna kombatantom
ePUAP
Komunikaty dla uzdrowisk
158