WOW NFZ logo Wielkopolski Odddział Wojewódzki Narodowy Fundusz Zdrowia

  • A
  • A+
  • A++

Profilaktyka

,,Lepiej zapobiegać niż leczyć" - przewodnik po programach profilaktycznych.

Artykuł archiwalny nr: 16412 z dnia 30 czerwca 2021Drukuj

Środa z Profilaktyką – 30 czerwca 2021 r. – Codzienna profilaktyka cukrzycy u seniorów [A]

  • Cukrzyca to problem społeczny, choruje na nią aż 3 mln Polaków

  • 1 na 4 osoby w Polsce powyżej 60 roku życia ma stwierdzoną cukrzycę

  • Szacuje się, że w 2030 r na całym świecie liczba seniorów chorych na cukrzycę osiągnie liczbę niemal 196 mln

Jakie są niepokojące objawy cukrzycy?

  • Uczucie suchości w ustach
  • Zaburzenia widzenia
  • Senność
  • Wzmożony apetyt
  • Spadek masy ciała
  • Wzmożone pragnienie
  • Uczucie ciągłego zmęczenia
  • Częste oddawanie moczu
  • Nawracające infekcje układu moczowego

Indeks glikemiczny - IG

Ważną rolę w diecie osoby chorej na cukrzycę odgrywa indeks glikemiczny (IG), który odzwierciedla metaboliczne działanie węglowodanów na organizm. IG to średni procentowy wzrost stężenia

glukozy we krwi po spożyciu porcji produktu zawierającego 50 g przyswajalnych węglowodanów. Wartość IG kategoryzuje produkty spożywcze na trzy grupy w zależności od podatności na trawienie oraz czas wchłaniania węglowodanów do krwi:

  1. produkt, który powoduje niższy i mniej gwałtowny poposiłkowy wzrost glikemii, ma niski IG, czyli < 55;
  2. nagły i duży wzrost poziomu glukozy we krwi charakteryzuje produkt o wysokim IG o wartości > 70.
  3. średni IG (wartości między 55 a 70) to produkty nie zakwalifikowane do żadnej z dwóch powyższych grup.

Osobom chorującym na cukrzycę zaleca się spożywanie produktów o niskim IG.

Zasady diety cukrzycowej

  • Główny cel żywienia to pokrycie bieżących potrzeb organizmu warunkujących prawidłowe funkcjonowanie.
  • Codzienna dieta powinna opierać się na posiłkach mniejszych objętościowo, spożywanych o regularnych porach (4-5 posiłków). W przypadku insulinoterapii rozkład posiłków należy dostosować indywidulanie do procesu leczenia.
  • Zaleca się równomierny rozkład węglowodanów na posiłki w ciągu dnia. Głównym źródłem węglowodanów powinny być produkty zbożowe, szczególnie o niskim IG tj. pieczywo pełnoziarniste, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, płatki owsiane, gruboziarniste kasze.
  • Dostosuj żywienie do masy ciała, płci, wieku, aktywności fizycznej, stanu fizjologicznego, stanu zdrowia (choroby współistniejące).
  • Założenia dietetyczne powinny uwzględniać leczenie farmakologiczne oraz insulinoterapię.
  • W przypadku nadwagi lub otyłości, należy dążyć do uzyskania należnej masy ciała w celu zmniejszenia wystąpienia ryzyka powikłań cukrzycy.
  • Spożywaj potrawy gotowane, gotowane na parze, duszone bez wcześniejszego obsmażania, pieczone w folii lub w rękawie termicznym.
  • Pij dziennie min. 2 litry płynów, najkorzystniej wodę niegazowaną.
  • Zwiększ spożycie warzyw do minimum 4 porcji dziennie (porcja to np. średni pomidor, pół dużej papryki, szklanka warzyw liściastych). Polecane są zielone warzywa (szpinak, szparagi, brokuły, cukinia, sałata, ogórek). Wybieraj owoce o niższym IG i średnim stopniu dojrzałości. Ogranicz spożycie bananów, winogron, suszonych owoców.
  • Spożywaj ryby min. 2 razy w tygodniu, zamiennie ryby chude (np. dorsz, mintaj, pstrąg, sandacz, tuńczyk) i tłuste (np. łosoś, śledź, makrela, sardynka).
  • Ogranicz spożywanie tłuszczów zwierzęcych na rzecz roślinnych (z wyjątkiem olejów tropikalnych). Wybieraj oleje i oliwy roślinne, orzechy i pestki, awokado, a w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego - niskotłuszczowe produkty mleczne, chude mięso, ryby, jaja.
  • Ogranicz do minimum spożycie cukru, soli oraz produktów wysokoprzetworzonych.

 

Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z ulotką i materiałem filmowym.

 

Zapraszamy także na stronę na Facebooku: Profilaktyka w praktyce / Wielkopolska, która dedykowana jest profilaktyce i promocji zachowań prozdrowotnych.

Pamiętajmy, że „lepiej zapobiegać niż leczyć”!

 

Przypominamy!

  • Na portalu diety.nfz.gov.pl. dostępne są darmowe plany żywieniowe z przepisami na zdrowe dania
  • Na kanale YouTube Akademii NFZ dostępny jest także zestaw ćwiczeń dla dzieci
125
130
Wielkopolska Izba Lekarska
Okregowa Izba Pielęgniarek i Położnych w Poznaniu
Główny Inspektoriat Farmaceutyczny
eWUŚ
Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Poznaniu
Narodowy Program Ochrony Antybiotyków
Ratownictwo Medyczne
Akademia NFZ
Wielkopolska Okręgowa Izba Aptekarska
Liczy się każdy oddech
Poznańskie Pudełko Życia
Poszkodowani w misjach
ENED
Statystyka JPG
Placówka zdrowia przyjazna kombatantom
ePUAP
Komunikaty dla uzdrowisk
158